26 Ekim 2013 Cumartesi

YORDAM'IN 17. SAYISI YAYIMLANDI



Kapağında Salvador Dali'nin fırçasından çıkmış bir resimle Cahit Zarifoğlu'ndan üç dize bulunan Yordam'ın 17. sayısı yayımlandı.

Bu sayısı Ferdi Amca yönetiminde çıkan dergide Charles Bukowski'nin Freedom başlıklı şiiri Azadî adıyla Kürtçeye çevrildi. (Helbest, ji aliyê Sinawinî hate wergerandin.)

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz haftalarda Yordam Dergisi mail grubu olan Yordam Forum'da yazdığı bir yorumdan dolayı İsmet Özel, Cihat Duman'a dava açtırmıştı. Yordam'ın bu sayısında sağcı İsmet Özel'in avukatının şikayet dilekçesi, İstanbul Baro Başkanlığı'nın bildirim metni ve Cihat Duman'ın ilgili savunması okurlara üç belge olarak sunuldu.

İbrahim Alan "İslamcıların parayla imtihanı" başlıklı yazısında Mehmed Akif, Necip Fazıl ve Nuri Pakdil örnekleri üzerinden Müslüman mahallesindeki "öncü"lerin parayla olan ilişkilerini kendi metinleri ile örnekleyip sorguladı.

ODTÜ'de başörtüsüne mi saldırıldı? Cemaat karşıtı bir eylemin nasıl "başörtüsü düşmanlığı" zeminine çekilmeye çalışıldığı "Müslümanların 28 Şubat sendromu" başlıklı yazıda ele alındı.

Gezi direnişi sonrasında Türk başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "özgürlükçü kesimleri birleştirici" tutumu, Mine Uz tarafından ironik bir metinle takdir edildi!

Roni Margulies, Yordam'a bu sayıda "Arsames" başlıklı şiiriyle katıldı. Tayyar Ahmet, Alpaslan Akdağ, Selami Ay, Özenç Esen, Çağrı Oruk, Ferhat Toka, Bekir Türker ve Cihan Ülsen bu sayının şairleri. Öyküleriyle Alpaslan Akdağ, Ferdi Amca, Esra Aydın ve Hatice Kübra Eroğuz dergiye katkı sundular.

Erdal Kurgan, "Tanrı nereye gitti ki?" başlıklı yazısında kapitalist birikimin tezahürü olarak değerlendirdiği modern kentlerde Tanrı kavramının yeni konumunu sorguluyor.

Ayşegül Tözeren "Amida Eğer Sana Gelemezsem" adlı romanın yazarı Özcan Karabulut'un ilgili kitabını irdeledi. Dergideki diğer kitap tanıtım yazısında Çağrı Oruk, "Yoksulluk Şarkıları" kitabına kısaca değiniyor Güven Adıgüzel'in.

"Mıhellemi" diye bir halk adı duydunuz mu? 4500 yıldır Mardin-Midyat civarında yaşayan bu halkın bir tane derneği var. Nuriye Çakar o derneğin başkanı olan Mehmet Ali Aslan'ı bulup Mıhellemice eğitimden "barış paketi"ne Kurdistan'daki gelişmeleri konuştu. Aslan, "Öyle inanıyorum ki talih bu sefer Kürtlerin yüzüne gülecek ve bu yüzyıl Kürtlerin yüzyılı olacak." diyor.

2007'de polis tarafından öldürülen gencecik oğlu adına Baran Tursun İnsani Yardım Vakfı'nı kuran Mehmet Tursun'la Osman Çakar söyleşti. Gezi'deki şiddetten Uğur Kaymaz cinayetine birçok polis şiddeti örneği ve benzeri durumlarda hukuken yapılması gerekenler bu söyleşide.

Bu sayıdan itibaren 3 liraya satılacak olan Yordam Dergisi'ne İstanbul'da Taksim İstiklal Caddesi'ndeki Mephisto'dan, Fatih'te Ağaç ve İnkılâb kitapevlerinden, Kocamustafapaşa'da Paşa kitapevinden, Vefa'da Bilim Sanat Vakfı (BİSAV) kitap satış reyonundan, Üsküdar'da iskele bitişiğindeki Kurt Gazete Bayii'nden, Kadıköy'de yine Mephisto'dan; Ankara'da ise Birleşik Kitabevi, İhtiyar, Cafe Das ve Mekan Kafe'den; İzmir'de Alsancak - Yakın Kitapevi'nden (Kıbrıs Şehitleri Cadddesi); Maraş'ta Şelale Büfe'den; Diyarbekir'de Hasanpaşa Hanı altındaki Ensar ile Ofis'teki Avesta ve Kafka kitapevlerinden ulaşılabilir.

Yordam'ın önceki 16 sayısı isteyenlere PDF formatında gönderiliyor. İletişim: yordamdergisi@yandex.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder